pátek 26. listopadu 2010

Okna

Máme vybraná okna. To není nic zvláštního, je dobré vybrat okna s předstihem, výroba trvá 10-12 týdnů (zejména teď, před Vánoci). Včera jsem byla na schůzce u výrobce oken, abychom si upřesnili umístění předokenních žaluzií a přesnou montáž oken - kolik prostoru potřebují, jaké krycí plechy potřebujeme, parapety a tak.

A jak už to tak bývá, tak takové schůzky bývají plné překvapení... většinou je zadavatel stavby překvapen cenou... my jsme byli překvapeni rozměry :) Ukázalo se, že páni architekti si opět nechali ty nejlepší "špeky" pro sebe, takže nám nikdo nepovažoval za nutné sdělit, že portálové dveře v obývacím pokoji mají na hloubku 186 mm, kdežto běžná fixní okna mají hloubku jen 80 mm. A protože mi máme v sestavě jak portál, tak fixní okna, vše v řadě, vzniká nám tam úskok 106 mm... A já se ptám, jak to, že toto zjišťuji až téměr půl roku po tom, co mi odevzdali architekti veškeré plány. To, že mi chybí detailní rozkresy návaznosti oken a stěn, montáže rolet apod., to beru, to patří k prováděcí dokumentaci. Ale toto není jediná bota, která se v našich plánech vyskytla.

Za všechny velmi ráda zmíním to, že máme v severní i jižní fasádě druhého patra velká okna (cca 2,5 x 2 m) - na jih na terasu a na sever z ložnice kvůli výhledu. A jednou takhle rozebíráme plány kvůli prováděcí dokumentaci a zjišťujeme, že přímo před těmito okny stojí opěrné sloupky! Z ničeho nic se tam najednou ocitly sloupky, které tam neměly být, o kterých nikdo nic neříkal... ale hlavně, že tam máme naporoučené okno bez dělící příčky, které se tam musí dopravit jeřábem... a před ním sloup! Zuřila jsem docela dost, protože to samozřejmě je v plánech, ale není to ve vizualizaci (jako spousta dalších věcí). Ano, měla jsem si zkontrolovat plány, ale upřímně, pokud k plánům dostanu vizualizaci a pohledy na dům (které jsou i součástní stavebního povolení), kde ty sloupy nejsou, tak opravdu nepředpokládám, že se tam najednou vyskytnou...

A úplně pominu skutečnost, že jsme měli mít carport, který mít nebudeme, protože jeho sloupek zasahuje přímo do vjezdových vrat a nedalo by se tedy pod ten carport a do garáže vůbec zajet. Kde asi udělali soudruzi v NDR chybu?

Abych se ale vrátila k těm oknům, naštěstí se ukázalo, že výrobce oken je samozřejmě vybaven i pro tyto případy, ale bude to něco stát. Takže vyrábí i fixní okna s hloubkou 186 mm, která ovšem oproti normální hloubce představují cca 30% navýšení. A to se vyplatí! Miluju trojskla!

Žádné komentáře:

Okomentovat