sobota 15. ledna 2011

Architektonický návrh I

Konečně jsem se dostala k tomu, abych popsala cestu, která vedla ke konečnému návrhu. Určitě to pro někoho, kdo se rozhoduje, zda jít k architektovi nebo koupit nějaký typový projekt, bude užitečné.

Při prvotním plánování nového domu (v okamžiku, kdy jsem se smířila s tím, že se bude opět stavět) jsme se dívali na typové projekty. Zakoupili jsme nějaký přehled typových projektů, procházeli jsme web, okukovali, kde se dalo, dokonce jsme byli v Brně na výstavišti. Nakonec to skončilo tak, že jsme se šíleně pohádali... a zjistili, že nám žádný z typových projektů nevyhovuje úplně dokonale.

A není divu - ve většině typových projektů jsme nenašli velkou šatnu, slušné zádveří, technickou místnost a rozumně dimenzovanou a připojenou garáž. Téměř všude jsme našli sice spojený obývací pokoj s kuchyní, ložnici a dětské pokoje v patře, ale kam si lidé v těchto domech dávají sezónní věci? Kam dávají třeba střešní nosiče, kola, lyže? Buď jsem mimořádně šetrná žena a vyhazuji minimum věcí, tudíž jich spoustu stále vlastníme, nebo naopak ti lidé musí vyhazovat o stošest, neb to nemají kam dát.

Takže mohu říci, že jsme nakonec po poměrně bouřlivých diskuzí dospěli k tomu, že oslovíme architekty a necháme si navrhnout individuální projekt. Tomu předcházelo několik návštěv výstav o dřevostavbách a stavbách obecně. A také kreslené návrhy, jak bychom si asi přibližně představovali velikosti a rozmístění místností, co určitě nemůžeme postrádat, co určitě můžeme postrádat a jakou tedy stavbu vlastně chceme.

Na webu a v časopisech jsme si našli cca 5 architektonických ateliérů, které nás oslovily svými stavbami. Nejprve jsme zamířili do ateliéru takové mladší dvojice, která se nám hodně líbila.

Jednání probíhalo následovně. Sedli jsme si, prohlídli si místo stavby, probrali všechny naše požadavky, rozpočtový rámec a pak nás architekt seznámil se stylem práce. Měli jsme připravených několik bodů, co přesně chceme a nechceme (a to je velmi důležité - jak pro vás, tak pro architekty), které jsme prošli a vysvětlili si, co co znamená. Celá schůzka trvala asi tak hodinu a půl. Pocitově jsem byla spokojená a byl jsem si jistá, že tihle (byli to moji favorité) jsou ti praví.
Jak moc jsem se mýlila, se ukázalo ve chvíli, kdy jsme dostali rozpočet na samotný návrh. Celý rozpočet byl rozdělen na několik dílčích částí a dílčích plnění - skica, rozkres, návrh připravený pro stavební řízení, projektová dokumentace pro realizaci stavby. Cena byla docela vysoká, rozhodně lehce nad zamýšlený rozpočet, byla rozdělena na několik částí. A tady nastal kámen úrazu - tito architekti byli pouze atelierem a nikoliv realizatorem staveb, a přesto se nedal návrh rozdělit. Chtěli jsme od nich vzít vše až po rozkres návrhu. Projektovou dokumentaci pro stavbu a stavební povolení by dělala realizační firma a architektovi bychom zaplatili architektonický dozor. Jak se ukázalo, toto rozhodně nebylo to, co by architekti chtěli... ač jsme se na to při osobní schůzce ptali... no nic, tudy cesta nevedla...

Cena je samozřejmě vysoce individuální a záleží na velikosti domu, zamýšlené investici a vzájemných sympatiích (o momentálním svitu slunce či poloze měsíce ani nemluvě). Pro jistou orientaci uvádím, že celková cena za studii domu, dokumentaci ke stavebnímu řízení, prováděcí dokumentaci, ovšem bez autorského dozoru činila cca 0,5 mio Kč. Dále je potřeba připočítat autorský dozor, dokumentaci pro výběr dodavatele (slepý položkový rozpočet) apod. Cena je zaokrouhlena a je opravdu pouze a jedině pro nás, ale pro orientaci myslím poslouží docela dobře.

Druhé jednání jsme absolvovali přímo v ateliéru, který je napojený i na realizační firmu. Říkali jsme si, že je to záruka velmi dobré přesnosti při stanovení cen za stavbu, zkušeností při realizacích a tedy i reálných návrzích. Takže jsme celé kolečko absolvovali znovu - opět jsme předali sepsané požadavky (pokusím se najít), prodebatovali, probrali materiály, zkušenosti, prohlédli si realizace a nakonec se po dvou hodinách rozešli v dobré náladě.
Do týdne jsme obdrželi rozpočet, který nás (po předchozí nabídce) ani moc nepřekvapil. Finančně byl zhruba stejný, ale hlavně se dal jakkoliv rozdělit. Mohli jsme si vzít jen skici, nebo třeba jen skicu a rozkres, nabídli nám i inženýring (tedy vyřízení stavebního povolení, což jsem požadovala já, neboť by to stejně padlo na mě). Takže za nás plná spokojenost a pan architekt nám byl velmi sympatický. Pozval nás i na takové "dny otevřených dveří" - takže jsme měli možnost vidět cca 4 jejich stavby v různé fázi dostavěnosti.

Cenově se tato nabídka pohybovala kolem 0,45 mio Kč s tím, že v případě stavby domu jejich firmou budeme mít slevu.

Takže bylo rozhodnuto a už jsme ani nikam jinam nešli. V této fázi jsme již byli rozhodnuti, že půjdeme do dřevostavby a návrhy od této firmy nás oslovily nejvíce a spolu s dobrým dojmem, který na nás udělal pan architekt, jsme už neváhali.

Co se týče timingu, tak k první schůzce došlo v září 2009.

Žádné komentáře:

Okomentovat